05/05/2018

Roemenië heeft twee verdachten van computerinbraak en identiteitsdiefstal uitgeleverd aan de Amerikaanse staat Georgia. De twee worden verdacht van het veroorzaken van miljoenen dollars aan schade door het stelen van identiteiten.

Het gaat om de 41-jarige Teodor Laurentiu Costea en de 40-jarige Robert Codrut Dumitrescu, zo meldthet persbureau AP op basis van de openbaar aanklager. De twee Roemenen moeten onder meer terechtstaan vanwege computerinbreuk, identiteitsdiefstal en financiële fraude. Zo zouden zij geautomatiseerde belsoftware hebben geïnstalleerd op de computers van de slachtoffers, en probeerden zij hen ertoe te bewegen een nummer te bellen omdat er problemen met hun bankrekening zouden zijn.

Van degenen die het nummer belden en hun financiële gegevens doorgaven werd vervolgens geld gestolen. Tijden hun arrestatie zouden de beide Roemenen de gegevens van 36.051 bankrekeningnummers in bezit hebben gehad, en die zouden zij in de periode tussen 2011 en 2014 hebben verzameld. De financiële schade zou uitkomen op ongeveer 18 miljoen dollar, wat omgerekend ongeveer 15 miljoen euro is.

Er is nog een derde verdachte, de 28-jarige Cosmin Draghici. Hij zit nog vast in Roemenië omdat er nog niet over de uitlevering is besloten.

(Bron: Tweakers.net)