AMD heeft bekendgemaakt dat er updates beschikbaar zijn om de Spectre v2-kwetsbaarheid tegen te gaan. Dat gebeurt in de vorm van microcode via moederbordfabrikanten en via een dinsdag uitgebrachte Windows-update.

AMD meldt dat het de microcode aan zijn partners en klanten beschikbaar heeft gesteld. Het is onduidelijk of die op basis daarvan al updates hebben gepubliceerd. Daarbij gaat het om nieuwe code voor processorvarianten vanaf de Bulldozer-serie, die in 2011 door de fabrikant werd geïntroduceerd. Gebruikers kunnen voor de nodige bios-updates terecht bij moederbord- en pc-fabrikanten, aldus AMD. Daarnaast heeft Microsoft een update voor Windows 10 vrijgegeven.

Volgens AMD bestaan de maatregelen tegen de tweede variant van Spectre, ook wel branch target injection genoemd, uit een combinatie van bios- en OS-updates. Voor Linux-gebruikers verwijst de fabrikant naar updates die al eerder dit jaar, via verschillende distributies zijn uitgekomen. De Windows-update draagt de naam KB4093112 en komt automatisch bij gebruikers van het besturingssysteem terecht. AMD kondigt aan dat er nog geen updates zijn voor Windows Server 2016 en dat die beschikbaar komen na de nodige tests.

In eerste instantie leidden de Windows-patches voor AMD tot problemen bij gebruikers met bepaalde systeemconfiguraties. Daardoor zette Microsoft het updateproces tijdelijk stil. Patches voor de eerste variant van Spectre zijn inmiddels al via het besturingssysteem uitgebracht. Het Meltdown-lek is niet van toepassing op AMD-processors.

(Bron: Tweakers.net)

    11-04-2018 00:00