Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt dat het negen Iraanse staatshackers heeft aangeklaagd voor het stelen van ongeveer 31,5TB aan gegevens van Amerikaanse en internationale universiteiten en bedrijven, waaronder Nederlandse.

Volgens de bekendmaking van het ministerie werkten de negen aangeklaagden voor een Iraanse organisatie die bekendstaat als het Mabna-instituut. Dat zou in 2013 zijn opgericht om Iraanse universiteiten en onderzoeksinstellingen te helpen aan buitenlands onderzoek te komen. Het instituut zou opdrachten uitvoeren voor de Iraanse overheid en voor bedrijven; de op 144 Amerikaanse en 176 internationale universiteiten gerichte phishingactie zou uitgevoerd zijn na een opdracht van de Iraanse Revolutionaire Garde, een militair elitekorps. De aangeklaagden zijn tussen de 24 en 39 jaar oud.

Die universiteiten zijn verdeeld over 21 landen, aldus het ministerie. Daaronder is ook Nederland, net als Duitsland, Polen, Spanje en het VK. De 31,5TB aan gegevens, zoals academisch onderzoek en intellectueel eigendom, zouden naast de universiteiten afkomstig zijn van dertig Amerikaanse bedrijven en vijf overheidsinstellingen. Het ministerie spreekt van 'een van de grootste campagnes door staatshackers tot nu toe'. De aangeklaagden zouden nu niet meer buiten Iran kunnen reizen zonder het risico om opgepakt te worden. Daaruit is af te leiden dat ze niet zijn opgepakt.

De negen verdachten hadden volgens het ministerie 100.000 accounts van professoren over de hele wereld als doelwit en wisten daarvan 8000 met succes over te nemen via gerichte phishingacties. Het ging om wetenschappers in uiteenlopende onderzoeksgebieden, zoals technologie, sociale wetenschappen en medisch onderzoek. De gestolen gegevens zouden binnen Iran verkocht zijn via twee sites, Megapaper en Gigapaper. De eerste site verkocht gestolen materiaal, terwijl de tweede inloggegevens verkocht waarmee Iraanse onderzoekers in de bibliotheeksystemen van buitenlandse universiteiten konden inloggen, aldus de aanklacht.

De huidige bekendmaking volgt op eerdere beschuldigingen en aanklachten. Zo stelde de VS eerder deze maand Rusland verantwoordelijk voor aanvallen op zijn energienetwerk en klaagde speciaal aanklager Robert Mueller dertien Russen aan voor de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen.

(Bron: Tweakers.net)

    23-03-2018 00:00