Ict-studenten klagen dat de kwaliteit van de lessen programmeren ondermaats is, dat kennis van docenten vaak verouderd is en dat ze moeten werken met oude hardware en verouderde programmeertalen. Dit zou veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

De NOS citeert een aantal studenten van ict-opleidingen in Groningen, Deventer en Rotterdam, die zich beklagen over de kwaliteit. Zo vinden studenten van de Hanzehogeschool in Groningen dat er te weinig oog is voor beveiliging en voor de kwaliteit van code. "In de bijna vier jaar heeft er nog nooit een docent naar de kwaliteit van mijn code gekeken", aldus een laatstejaars. Volgens de school is er wel ruimte voor beveiliging, maar later in de opleiding en ook is er een specifiek vak voor.

Een student van het Alfa College in Groningen noemt de lesstof gedateerd omdat docenten de ontwikkelingen niet goed zouden bijhouden. Volgens een student uit Deventer is niet alleen de lesstof verouderd, maar ook de hardware: "We werken met verouderde netwerken, switches, serial ports en sockets."

Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, wijst vooral op het tekort aan geschoold personeel voor ict-beveiliging. Volgens haar kunnen studenten ook goed over beveiliging leren met oude materialen. "Het gebrek aan kennis bij docenten is schrijnender dan verouderde hard- en software."

(Bron: Tweakers.net)

    26-04-2018 00:00