De Belgische politie heeft de decryptiesleutels voor ransomware Cryakl beschikbaar gesteld, waarmee het totale aantal gratis tools om gijzelingsoftware ongedaan te maken nu op 52 komt, volgens Europol.

No more ransomDe Belgian Federal Computer Crime Unit verkreeg de decryptiesleutel na samen met Kaspersky Labs onderzoek gedaan te hebben naar Cryakl. De politie stuitte op een command & control-server in een niet nader genoemd buurland van België en nam deze, samen met enkele andere servers, in beslag. Forensische analyse op de server leidde tot de decryptiesleutels. De politie heeft deze beschikbaar gesteld via het No More Ransom-project.

Europol tekent aan dat daarmee 52 gratis decryptietools via het project beschikbaar zijn, waarmee 84 verschillende ransomwarefamilies te ontsleutelen zijn. Sinds de start van No More Ransom in juli 2016 hebben 1,6 miljoen gebruikers wereldwijd de site bezocht en meer dan 35.000 mensen hebben de tools gebruikt om een gijzeling door malware ongedaan te maken. De meeste infecties betroffen CryptXXX, CrySIS en Dharma, volgens Europol. Vorig jaar stond de teller op 28.000 mensen die met behulp van No More Ransom ransomware verwijderden.

No More Ransom is een idee van de Nederlandse politie, Europol, Kaspersky Labs en McAfee. Het project begon in 2016. Vorig jaar trad de Belgische politie toe.

(Bron: Tweakers.net)

    09-02-2018 00:00